Hvordan sy en vognpose! :D

Jeg har fått spørsmål om å legge ut oppskrift til vognposen, så da prøver jeg på det. Det finnes mange måter å gjøre dette på, noen er litt mer lettvinte enn andre. For at mamma og andre sydamer ikke skal miste all respekt for meg, så skal jeg prøve å vise dere en litt “ordentlig” måte å gjøre tingene på :D

Her er målene på dyna, i cm. Bruk matpapir eller annet egnet materiale, og lag en mal.

Dette er et helsikes knotearbeid, men sånn blir det da til slutt. Ha masse tape klar når du starter!

Legg malen på dyna du skal bruke, tegn rundt, og sy rundt et par ganger. Her er det viktig at du bruker ei tjukk nål hvis du vil unngå at den knekker mange ganger underveis! Skal du ha dundyne, må du være forberedt på litt styr og masse dun; evt kan du sikkert sy to sømmer med litt mellomrom, og “jobbe” dunene unna dem så du kan klippe mellom uten for mye styr. Jeg har brukt vattdyne, så jeg bare klippet opp og dro vekk restvatten, og ferdig med det.

Voila!

Så finner du fram det stoffet som du vil ha til ytterstoff. Her kunne jeg sagt “sleng dyna oppå og tegn rundt sånn ca, ingen merker en cm slakke på et dynetrekk uansett”. Men i stedet så sier jeg selvsagt at du legger malen oppå og klipper nøye rundt. Med sømmonn! Et par cm burde være passe.

Hvis du er enormt nøye så kan du sikkert sette fast malen med knappenåler, men da synes jeg at du er over i galskapens verden ;)

Okei!

Og så finner du fram innerstoffet. Hvis du nå legger de to stoffbitene rette mot rette, så blir de akkurat passe uten at du trenger å tenke på malen og sømmonnet igjen. Nå er det bare å klippe helt inntil.

Men du må sette av nok til å lage et overlapp på innerstoffet senere! For mye overlapp er bedre enn for lite, så beregn rikelig! Da slipper du at det blir tull senere.

Hvis det bor noen i magen din, kan du jo spørre dem hva de synes. Er de enige så langt, er det bare å hive seg videre i prosjektet :)

Øverst på posen skal det være en tunnel som snora skal gå gjennom rundt ansiktet. Den lager jeg i samme stoff som ytterdelen. Ca 4-5 cm bred remse, og igjen: lag den rikelig lang.

Hvis du ikke har nok stoff til å lage ei lang remse er det bare å legge rette mot rette og skjøte på mere stoff.

Og så bretter du inn en gang på enden av remsa, og en gang til, og setter i fire nåler som matcher stoffet. Og så syr du over så det blir en fin endekant.

Okei, legg tunnelen til side og se på stoffene igjen. Overlappet kan gjerne være sånn omtrent midt på den nederste delen, altså ca 30 cm ned fra der “vingene” på posen er.

Klipp deg rett over innerstoffet.

Så må du lage fin kant på de to delene som skal møtes der det skal lappe over (det er der du skal ta dyna inn og ut av trekket). Brett en gang, og en gang til, og sy over kanten. Gjør dette på begge bitene.

Nå er det kanskje enklere å bruke strykejern enn å sette i så mange nåler. Så hvis du heller vil rote fram strykeutstyret, så dropper du nålene og damper kanten i stedet før du syr. Like så greit :)

Men HVIS du skal bruke nåler da, så synes jeg at du skal ta en liten pause og sy deg en sånn greie til å ha på hånda! :D Her kan du jo putte inn noe av vatten fra dynedelene som du har klipt av :D

Ta fram tunnelstoffet igjen! Nå skal det nåles fast. Enten kan du nåle det fast mellom de to stoffene, rette mot rette i en smell, eller bare på det ene stoffet. Siden disse stoffene mine var så lite stødige og veldig vanskelige å jobbe med, nålet jeg den fast på ytterstoffet først.

Start fra den sida der du har laget endekant på tunnelbiten.

Nå er det viktig at du ikke legger den helt ut på kanten der du starter, for da kommer du til å sy igjen hullet på enden når du senere skal sy sammen trekket. Legg den en liten centimeter innpå.

Og så jobber du deg over til andre siden, og når du ser hvor lang bit du trenger, så klipper, bretter du og syr inn kanten på andre siden av den lange tunnelbiten også før du nåler den fast. Husk å avslutte en liten cm fra kanten på ytterstoffet også på den andre siden.

Så klipper du til fire passe lange biter av anorakksnor.

Øverst kommer tunnelen fra side til side med ei snor inni. Så trenger du altså to festepunkter til, og de snorene skal ligge sånn, bare mellom stoffene som ligger rette mot rette.

Altså sånn her!

Da gjenstår bare å legge på plass overlappsbitene så er du klar til å sy sammen hele sulamitten. Legg den nederste lille stoffbiten fra innerstoffet innerst, og den store biten oppå.

Sånn!

Hvis du har gjort sånn som meg og sydd fast tunnelbiten i ytterstoffet, må du nå passe på å holde deg innafor den sømmen. Ellers vil den vises når du vrenger posen.

Sy hele veien rundt, og pass på at ikke anorakksnorene har flytta på seg og blir med i sømmen både her og der. Så kan du renklippe litt, spesielt i hjørnene der ekstrastoff kan gjøre at stoffet bulker seg når det vrenges.

Så er det bare å ta seg en sjokoladebit og nyte resultatet av dagens arbeid :)

Mysigt!