Hvordan lindre smerter hos hunder med artrose / forkalkninger!

Dette er en solskinnshistorie som jeg bare har gledet meg så lenge til å utdype litt nærmere! Kanskje vår historie kan være til hjelp for noen der ute som akkurat har fått påvist forkalkninger hos sin hund, og som lurer på hva man kan gjøre videre for å gi hunden flere gode år.

For vår del så det veldig mørkt ut, da den superspreke niåringen plutselig var forandret til en halt gammel dame, på grensen til invalid. Hun kunne ikke reise seg opp på vanlig måte, hun var ekstremt stiv etter å ha ligget en liten stund, og hun var i ro i ukesvis uten at det ble særlig bedre; nun humpet stort sett rundt på tre føtter. Var hun haltefri i to dager, så ble vi satt tilbake til start igjen hvis hun løp tre meter inne i stua etter en godbit. Triste saker!

Når man har flere hunder, og en aktiv livsstil, så er det noe helt forferdelig trist med å ta med alle hundene unntatt en når man skal dra på turer. Turene er jo det hundene lever for, de elsker det, og hyler av glede når vi starter ut. Det å sitte inne i gangen alene og lytte til den euforiske gleden i flokken utenfor før avgang, er en skjebne så sørgelig at jeg ikke kan få forklart det.

Det var altså veldig triste tider, og en ganske knust matmor som lurte på hvor lenge Kine ville ha det levelig med så store smerter og et liv så forskjellig fra det hun selv ønsker; ja et liv uten de tingene som virkelig er livet for hennes del. Jeg overdriver ikke når jeg sier at det var dommedagsstemning her hjemme!

Heldigvis har Kine en superflink fastlege (som etter hvert også har blitt min sjef og kollega ;) ) og vi dro til henne for å finne ut av hva som forårsaket disse smertene. Røntgenbilder og diverse andre undersøkelser viste at Kine hadde forkalkninger i bekkenet og i ryggraden, og at disse sannsynligvis klemte på nerven til den vonde foten; som igjen utløste smerter og halthet.

Dyrlegen tipset oss om fôret Hill’s j/d som inneholder glukosamin, og jeg dro hjem med tårer i øyekroken, en stor sekk j/d i bagasjerommet, og et intenst håp om at ting skulle bedre seg :)

Videre fulgte den obligatoriske runden på nett for å finne tips og råd, og kort oppsummert var disse de viktigste:

- Bytt fôr

Dette fôret har hatt enorm effekt på mange hunder; f.eks. jakthunder som har fått mange ekstra aktive år etter å først ha vært veldig plaget med smerter. Det å løpe hele dagen på jakt er en anstrengelse som krever friske ledd og muskler!

- Hunden må ikke fryse, og må for all del ikke ligge i kald trekk eller vind

Jeg har jo en del muskelsmerter selv, og vet godt hvor mye verre det blir når jeg fryser og spenner meg, så dette tror jeg veldig på. Kraftig dekken som går langt nedover bakparten ble innkjøpt, etter hvert som vinteren kom kjøpte jeg også lange sokker til bakbeina hennes, og hvileposen ble tatt i bruk. Det skal utrolig lite trekk til altså, her er det viktig å pakke hunden inn med en gang den skal være fast utendørs og ikke kan holde seg i aktivitet. En time ute i sola på høsten var nok til å gjøre Kine skikkelig halt. Mens med litt målrettet innsats kan flere timer på snøen i vinden gå helt fint ;)

wpid-wp-1415094355616

- hunden må ha en myk, varm og god seng å hvile i

10858542_10152951479195786_4834838976901532193_n

Hvis den tilfeldigvis står ved en vedovn så tar frøkena seg av å plassere ryggen nært varmen helt på egenhånd ;)

- fiskeolje gis som kosttilskudd

wpid-imag0748_1.jpg

- glukosamin gis som kosttilskudd

Glukosamin er også en av de viktigste ingrediensene i j/d-fôret. Men enda mer skader ikke ;)

Glukosamin finnes naturlig i kroppen, og er bestanddel i leddvæske og brusk. Det er bevist at glukosamin hindrer nedbrytingen av brusk hos dyr, men hos mennesker er det ikke påvist effekt. Likevel er det mange mennesker som bruker det mot f.eks. slitasjegikt, og så kan man jo glede seg over bedring enten det er placeboeffekt eller hva det skyldes. En kollega av meg kunne fortelle meg at hun tar dette daglig mot slitasjegikt i knærne, og opplever stor bedring, så hun turde ikke slutte for å teste om det er glukosaminen som er årsaken til at smertene er mindre :D

Man kan kjøpe det på diverse dyrebutikker på nett, og hos dyrlegen, men siden det er samme preparat for mennesker og for dyr, så kjøper vi det faktisk på apoteket  :D

wpid-imag0749_1.jpg

Merkelig nok er det dagens høydepunkt når mor roter i skapet for å finne fram tabletten; det er jo kjekt da. Det hadde ikke vært så koselig hvis vi skulle hatt en daglig kamp med å trøkke tabletten ned i halsen på en motvillig frøken.

wpid-imag0753_1.jpg

En koselig morgentrutine med soverusk i øyekroken ;)

- gi betennelsesdempende og smertestillende forebyggende

Dette bremser utviklingen av forkalkningene, og i starten fikk Kine en tablett Metacam hver gang hun hadde løpt løs på tur eller hadde gjort noe annet litt utenom det å gå rolig og kontrollert.

- hold hunden i jevn aktivitet, og husk oppvarming før store anstrengelser

Det er bedre med en passe tur hver dag, enn fem rolige dager etterfulgt av en firemilstur. Hunden bør også få strekke litt på kroppen og røre seg “i gang” før man virkelig setter opp tempoet.

IMG_3057

Vi pushet grensene litt etter hvert som helsa ble stadig bedre, og nå holder det med en halv tablett i helt sjeldne tilfeller med lange turer foran sleden eller i spesielt kaldt vær / sterk vind. Metacam er også en smakelig tyggetablett; det oppfattes som godbit av våre firbeinte ;)

 

Det tok ikke lang tid før virkningen slo til, og i løpet av det første halvåret etter fôrskiftet og med de nye tiltakene, var hunden blitt som ny. Sakte men sikkert! Den første endringen kom i løpet av en måneds tid. Jeg er så GLAD for at vi fikk kompetent hjelp da vi trengte det! Hurra!

I november blir Kine 10 år, og hun nyter sitt tiende år i fullt vigør og med jernhelse igjen! Tommel opp!

7 thoughts on “Hvordan lindre smerter hos hunder med artrose / forkalkninger!

  1. Vi er i samme situasjon med vår hund på fem år nå.. Vi fkk vite om forkalkningene på hofteledda og i ryggen for to dager siden. Vi fikk beskjed om at han ikke kunne leve videre uten behandling. Vi er helt i startfasen med å måtte tenke på hva og hvordan vi kan gjøre ting.
    Foret kan vi ikke bytte ut pga hudproblemer. Vi har to små i hus (ei som fylte to i oktober og en på fire mnd.) som tar mye tid og energi, og som naturligvis må gå framfor hunden. Å gi hunden flere kortere turer (i stedet for tre lengre) om dagen, ser vi kan bli vanskelig for oss, og hunden vår trenger mye! Og på toppen av det hele, dekker ikke forsikringa vår det som har med hofter å gjøre (fordi han ikke var forsikra før fylte fire mnd. Vi overtok hunden da han var 5-6mnd.)
    Vi er rett og slett i en litt fortvila situasjon her. Men det hjalp mye å lese innlegget ditt her. Det viser at det er håp! =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>