Til mine valg-engasjerte facebookvenner fra Meråker: Forsøk på kronikk ;) :D

Nok en gang er det furore på sosiale medier etter kommunevalg i Meråker. For fire år siden var folk i harnisk over at det partiet som hadde fått flest stemmer (Ap) og den ordførerkandidaten med flest personstemmer kom til makta gjennom forhandlinger med andre partier, selv om mange av velgerne «ville ha en endring».

Denne gangen går irritasjonen så vidt jeg forstår, ut på at det partiet som fikk flest stemmer (Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste) og deres ordførerkandidat som fikk flest personstemmer i valget IKKE kom til makta, på grunn av at andre partier slo seg sammen og fikk flertall.

Det sies at politikerne undergraver demokratiet, er respektløse overfor velgerne, og mange ser ingen vits i å stemme flere ganger siden politikerne uansett alltid går mot velgernes vilje og inngår hestehandler for å komme til makta. Noen snakker om at politikerne «spytter» på velgerne gjennom det de nå har gjort, og at MTB er de eneste som har en rest av verdighet igjen.

Disse diskusjonene er jo alltids en mulighet til å sette seg litt mer inn i politikken for min del, siden jeg ikke er så stø på området i utgangspunktet. Og nå må dere gjerne rette meg hvis jeg tar feil altså… Men dette er vel virkelig ikke noe unikt for bygda Meråker, at partier forhandler og danner koalisjoner etter valget? Det er vel helt standard? Selv om Erna Solberg er statsminister, så betyr vel ikke det at Høyre fikk flest stemmer ved stortingsvalget? Hvem som blir statsminister og ordfører er vel veldig ofte resultat av forhandlinger?!? Dette er ofte like spennende å vente på, som å vente på valgresultatet? Hva er oppsiktsvekkende med dette?

I Porsanger der jeg bor nå, fikk Høyre flest stemmer ved kommunevalget i år. Likevel ser det ut til at Ap får ordføreren, gjennom et samarbeid med andre partier. Ikke nødvendigvis Høyre i det hele tatt faktisk, kanskje noen helt andre. Og ingen ramaskrik er å høre i bygda over at dette er å tråkke på demokratiet. DETTE ER DEMOKRATIET vi har i Norge per i dag.

Selv om et parti har fått flest stemmer, så er de jo ikke nødvendigvis i flertall i kommunestyret, og da blir det veldig vanskelig å få gjennomført noe som helst av sin politikk. Hvis man ikke forhandler og får flere med «på laget». Mindretallsregjeringer har jo alltid en stor utfordring hvis de ønsker å få gjennomført store endringer, siden de andre kan stemme ned alt som blir foreslått. Det samme gjelder på kommunenivå. Nettopp derfor er det vel at partiene etterstreber å forhandle seg fram til et flertall, sammen med andre partier, slik at de faktisk kan få GJENNOMFØRT TING uten å bli meid ned hver gang de foreslår noe.

Når det gjelder at folk i hjembygda mi mener det er nytteløst å stemme, så er det selvsagt en misforståelse! Alle stemmene teller! Og hvis MTB hadde fått noen få stemmer til (det sies at de manglet 5 stemmer for å få flertall), så hadde ting vært annerledes nå. Da ville denne frustrasjonen hos de få sinte velgerne som føler seg veldig urettferdig behandlet av de demokratiske prosessene vært unngått.

Så oppfordringen fra meg er STEM NESTE GANG OGSÅ!

(Hva som har blitt sagt og gjort i disse forhandlingene det snakkes om, har jeg ikke peiling på, men prinsippet om at det forhandles og at man danner flertall, er vel i alle fall ingenting å være i harnisk over så vidt jeg kan se.)

Å gjøre om på de demokratiske prosessene slik de står i dag, tror jeg er litt for ambisiøst, folkens. Men hva med å innføre direktevalg på ordførervervet i Meråker, slik at vi slipper denne frustrasjonen igjen om 4 år? ;) Men det er vel ingen av de som sitter i posisjon akkurat denne perioden som vil innføre det, da :D

Opplys meg gjerne dersom det er noe jeg har misforstått her! :)